Noutati

Centrul expozițional MureșExpo în Târgu Mureș. Un centru pentru Transilvania

Târgu Mureșul nu are în prezent nici un centru de congrese sau expoziții, toate evenimentele  fiind improvizate pe holurile unor instituții sau magazine. Vezi aici proiectul pentru  Centrul expozițional MureșExpo în Târgu Mureș. Un centru pentru Transilvania

O investiție de mare impact pentru dezvoltarea orașului va fi reprezentată de construirea (de către municipalitate, din fonduri europene și prin atragerea de investitori privați), a unui centru de congrese și expoziții ultramodern, cu săli de conferințe și expoziții, parcări, spații de cazare și alimentație publică, birouri.

În mod ideal, acest centru va fi amplasat în zona gropii din vecinătatea Spitalului Județean de Urgență, unde se pot amenaja cu mare ușurință câteva sute de locuri de parcare la subsol (terenul fiind în groapă), peste care urmează să fie construit centrul de conferințe și expoziții. Parcările vor fi un câștig pentru participanții la trafic prezenți la toate tipurile de funcțiuni din zonă și pe perioada în care nu sunt găzduite evenimente.

Acesta va atrage în Târgu Mureș conferințe de prestigiu din domeniul medical, ducând astfel la stimularea turismului și a activităților economice în jurul brandului medical al orașului, dar și conferințe din alte domenii care se vor dezvolta în Târgu Mureș, cum ar fi inteligența artificială. Vor fi invitate pentru a-și expune produsele și promova serviciile, marile industrii prezente pe piețele naționale și internaționale. Dar nu numai atât! Târgu Mureșul poate fi gazda celui mai important târg național de start-up-uri.

Îmi propun, ca indicator concret în proiectul meu pentru Târgu Mureș, construirea unui centru de congrese care să atragă în fiecare an minim 30 de congrese sau expoziții și care să contribuie la ținta de creștere cu minim 30% a numărului de IMM-uri active în Târgu Mureș. Administrarea centrului va fi privată, bazată pe un contract transparent cu indicatori de performanță, cu o agendă de evenimente anuală negociată și promovată în toate mediile relevante.

Centrul Expozițional MuresExpo va fi un centru expozitional modern, destinat organizării de târguri, expoziții, întâlniri de afaceri, manifestări cultural-artistice, conferințe, congrese și seminarii.

Acesta va contribui la creșterea economică a municipiului, prin facilitarea întâlnirilor de afaceri și organizarea expozițiilor din diferite domenii.

Câteva exemple de evenimente care vor fi organizate la MuresExpo: Expoziție de aparatură medicală, expoziție de instrumentar stomatologic, târg culinar tradițional, expoziții de artă, expoziție de material didactice pentru copii, târg educational, tîrg de material de construcții, etc.

Sursa de finanțare:

  1. Parteneriat public – privat
  2. Fonduri europene

Valoare investiție: 12 – 15 milioane de euro

Finanțare funcționare: Centrul se va autofinanța din taxele percepute pe evenimentele organizate plus chiria pe spatiile de birouri, parcare, săli de conferinte.