SUCCES: 375.000 lei, în fiecare an, pentru cercetare și inovare în Târgu Mureș

Consiliul Local al municipiului Târgu Mureș a aprobat, prin Hotărârea nr. 198 din 2019, initiativa consilierului local Theodora Benedek de alocare anuală a sumei de 375.000 lei, pentru organizarea unei competiții de proiecte, care va duce la creșterea capacității de cercetare și inovare din municipiul Târgu Mureș.

Competiția de proiecte are un caracter național, dar implementarea inițiativei va avea loc în municipiul Târgu Mureș și în zona Metropolitană Târgu Mureș.

Temele proiectelor se vor axa pe câteva domenii principale de acțiune: sănătate, inginerie, științe sociale, mediu, nanotehnologii, chimie, informatică și industria farmaceutică.

Vor fi finanțate proiectele de tip COMPETITIVITATE, care constau în formularea și validarea de noi ipoteze și teorii, introducerea în circuitul economic a rezultatelor cercetării și testarea de noi produse. Proiectele de tip PROMOVARE au în vedere activități de diseminare și atragere a specialiștilor de renume internațional, pentru formarea tinerei generații de cercetători din Târgu Mureș.

***

Pachet de proiecte pentru dezvoltarea orașului, nesupus dezbaterii de către Executivul Primăriei

În luna decembrie 2016, la 6 luni de la începerea mandatului actualului Consiliu Local al municipiului Târgu Mureș, consilierul local Theodora Benedek a depus pachetul de proiecte privind dezvoltarea orașului, în domeniile învățământ, sănătate și cercetare, care ar fi relansat municipiul Târgu Mureș în competiția cu alte orașe și ar fi putut însemna o etapă fundamentală în dezvoltarea sa economică și crearea de locuri de muncă. Deși a fost integrat în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană, proiectul nu a fost niciodată supus dezbaterii pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local.

Cele mai importante elemente ale pachetului de proiecte privesc atragerea de investitori privați care au capacitatea de a dezvolta noi servicii medicale în domeniul tehnologiilor informaționalee-healthtelemedicină, monitorizarea pacienților de la distanță prin tehnologii inteligenteservicii de recuperare medicală sau servicii medicale adresate îmbătrânirii sănătoase, prin implementarea conceptului “healthy ageing”.

În același set de proiecte sunt cuprinse elemente de strategie privind atragerea de investitori interesați de serviciile de transfer tehnologic. Astfel, rezultatele activității de cercetare din orașul universitar Tîrgu Mureș pot fi translatate în noi servicii și produse.

Nu în ultimul rând, strategia vorbește despre crearea unui centru de prevenție, consiliere nutrițională și recuperare medicală. Acesta ar urma să fie destinat pacienților supraviețuitori ai unui infarct miocardic acut sau ai unui accident vascular cerebral. În prezent, după asigurarea tratamentului de urgență, acești pacienți externați sunt trimiși direct la domiciliu, fără a beneficia de programe de recuperare care să îi pregătească pentru un nou stil de viață.